Rólunk

2011. november 7., hétfő

Flitter a romon


Csillogó street art áradat borítja be Reykjavík romos épületeit,melyeket Theresa Himmer álmodott a falakra. A művésznő alkotásai gleccserek,vízesések,lávafolyamok mintáit idézik,amik szikrázóan újjá és a pop kultúra szempontjából is naprakésszé varázsolják a házak felületeit.De nem csak emiatt érdekesek.



A dán gyökerekkel rendelkező művésznő 2005-ben költözött Izland fővárosába. A street art sorozat, melyet ott alkotott, egyfajta válaszreakció a folyamatos változásra, a természet és az urbanizált környezet keserédes kontaktjára, ezek mellett magában hordozza a vizuális változások lenyomatait,a ritmikusan változó természet közreműködésével.
 
Az alapanyag, -tehát a flitter, műanyag és rétegelt fémlemezek- mesterséges kereskedelmi termék, tehát köze nincs a természethez, viszont Theresa mégis ezzel hozza kapcsolatba és összhangba. A művésznő úgy nyilatkozott, hogy a flitter, mint kifejező eszköz, két szinten funkcionál. A fény hatására szikrázik, mint a jég, a víz, vagy izzó hatást kelt,akár a láva, egyszóval,mint vizuális formai minőség van jelen. Ehhez egy kritikai momentum is társul, mely hogy hogy nem a kereskedelmi kultúrára fókuszál és az izlandi természet áruvá válása ellen lép fel. Flittergleccser és fémláva. Így kell mesterséges anyaggal tüntetni a természetért.Így kell?
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése