2011. augusztus 27., szombat

"Ha majd a bőség kosarából, mindenki egyaránt EHET..." - Dél - Korea 3.


A mostani post a koreai étkezésben oly fontos köretekről fog szólni. Amíg nálunk egy étkezés úgy néz ki, hogy leves-második (amihez adott esetben savanyúságot, vagy befőttet is ehetünk), esetleg desszertet is, addig egy koreai asztalon van a teljesség alapját képező rizs, a főétel (pl. leves, vagy mondjuk valamilyen típusú jjigae - hasonlít a pörkölthöz), és átlagosan 5-7 féle  köret.




Nálunk köretként szolgál, náluk nincs étkezés nélkül - igen, a rizsről beszélek. De vajon milyen köretekkel találkozhatunk egy koreai étkezésnél?
Mint fentebb említettem átlagosan 5-7 féle körettel találkozhatunk, a minimum a 3, a maximum pedig a 12, ami a Joseon dinasztia uralkodása idején (1392-1910) a királyi családi étkezéseit jellemezte.

Akkor vegyük sorra a legjellemzőbbeket:
1. A sorozat első részében a kimchiről már esett szó. Mint ahogy ott is értem, enélkül nem lehet teljes az étkezés. Persze vannak kimchiből készült 'banchan'-ok (a köret koreai megfelelője) is:

동치미 - Dongchimi

나박김치 - Nabak kimchi
2. A következő típus a Namul - párolt, pácolt, vagy sült zöldségek. Ízlés szerint ízesítve az Ázsiában amúgyis gyakran használatos szezámolajjal, fokhagymával, szárított csilipaprikával, szójaszósszal, zöldhagymával, ecettel és sóval.


도라지나물 - Doraji namul (kínai növény gyökeréből készül)
미역무침 - Miyeok muchim (hínárból, édes ecettel és sóval)
3. A mai rész harmadik, és egyben utolsó darabja - a Bokkeum. Ezek különböző szószokban sült ételek. Lehetnek zöldségek is, húsosak is, személyes kedvencem, a tintahalas verzió (Ojingeochae bokkeum).

오징어채볶음 - az említett tintahalas változat

낙지볶음 - Nakji bokkeum (különlegesség - bébi polipból készül)

버섯볶음 - Beoseot bokkeum (gombából)

김치볶음 - Kimchi bokkeum (igen, kimchiből még ez is készül)


Következő alkalommal folytatás. :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése