A mostani post a koreai étkezésben oly fontos köretekről fog szólni. Amíg nálunk egy étkezés úgy néz ki, hogy leves-második (amihez adott esetben savanyúságot, vagy befőttet is ehetünk), esetleg desszertet is, addig egy koreai asztalon van a teljesség alapját képező rizs, a főétel (pl. leves, vagy mondjuk valamilyen típusú jjigae - hasonlít a pörkölthöz), és átlagosan 5-7 féle köret.
Nálunk köretként szolgál, náluk nincs étkezés nélkül - igen, a rizsről beszélek. De vajon milyen köretekkel találkozhatunk egy koreai étkezésnél?
Mint fentebb említettem átlagosan 5-7 féle körettel találkozhatunk, a minimum a 3, a maximum pedig a 12, ami a Joseon dinasztia uralkodása idején (1392-1910) a királyi családi étkezéseit jellemezte.
Akkor vegyük sorra a legjellemzőbbeket:
1. A sorozat első részében a
kimchiről már esett szó. Mint ahogy ott is értem, enélkül nem lehet teljes az étkezés. Persze vannak kimchiből készült 'banchan'-ok (a köret koreai megfelelője) is:
|
동치미 - Dongchimi |
|
나박김치 - Nabak kimchi
|
2. A következő típus a Namul - párolt, pácolt, vagy sült zöldségek. Ízlés szerint ízesítve az Ázsiában amúgyis gyakran használatos szezámolajjal, fokhagymával, szárított csilipaprikával, szójaszósszal, zöldhagymával, ecettel és sóval.
|
도라지나물 - Doraji namul (kínai növény gyökeréből készül) |
|
미역무침 - Miyeok muchim (hínárból, édes ecettel és sóval)
|
3. A mai rész harmadik, és egyben utolsó darabja - a Bokkeum. Ezek különböző szószokban sült ételek. Lehetnek zöldségek is, húsosak is, személyes kedvencem, a tintahalas verzió (Ojingeochae bokkeum).
|
오징어채볶음 - az említett tintahalas változat |
|
낙지볶음 - Nakji bokkeum (különlegesség - bébi polipból készül) |
|
버섯볶음 - Beoseot bokkeum (gombából) |
|
김치볶음 - Kimchi bokkeum (igen, kimchiből még ez is készül) |
Következő alkalommal folytatás. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése