2011. július 29., péntek

A japán bodyart remekei - Yakuzák


A japán társadalomban létjogosultságuk vitathatatlan, ugyanakkor a művészetek esetében nem valószínű, hogy ők jutnak először az eszünkbe. Pedig, azok a tetoválások, amik a yakuzák testét díszítik, nem amatőr munkák, a legtöbb esetben az egész testet borítják, évekig készülnek, és piszkosul drágák. Emellett tulajdonosuk élettörténetéről is megtudhatunk egyet s mást.



A yakuza tetoválás az elkészítés módjában is eltér a hagyományos tetoválástól. Ugyanis fémtűkből álló szerszámokkal, vagy tradicionálisan élesített bambusszal készülnek. Extra fájdalmat okozva, de a tartósságot ezzel is növelve. Arról nem is szólva, hogy megbizonyosodhatunk róla, hogy igazi kemény fickókkal van dolgunk, hiszen a folyamat, amíg aktív bandatagról van szó, többször is ismétlődhet.


Erről még nem esett szó, de a Yakuzának, csak és kizárólag férfitagjai lehetnek, mert úgy tartják, hogy a nők nem képesek olyan odaadást érezni, és úgy harcolni, mint a férfiak. (Tipikus patriarchális társadalom, egy amúgy is férfiközpontú társadalomban). Azonban a yakuzák barátnői hűségük jeléül sokszor párjukhoz hasonlóan "feláldozzák testüket" a művészetek oltárán.


Kevesen tudják, de a yakuzák és a bodyart kapcsolata a tetoválással még nem ér véget. A börtönben ugyanis, gyöngyöket rakatnak a péniszük bőre alá, annyit, ahány évet ott töltöttek.


Bár létezésük mindenki által elismert, azonban vannak helyek, ahol jelenlétük nem kívánatos. Az onszenekből (forróvizes közfürdők) egyenesen ki vannak tiltva. (Megelőzve az esetlegesen felmerülő, akár fegyveres incidenseket) "入墨及び暴力団関係の方はご入浴できません。" - Ami annyit tesz, hogy: " Tetovált emberek, illetve bűnszövetkezet tagjai nem léphetnek a fürdő területére."  Ez alól természetesen kivételt képeznek a külföldiek (külföldön ugyanis már eléggé elterjedt a tetoválás az "átlagemberek" körében is).





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése