2011. július 21., csütörtök

Gótika, szürreál, irodalom ruhákon és fotókon


Alexander McQueen és Natalie Shau egy lapon említve. Hogy hogyan? 


Dinamizmus, erő és szenzibilis törékenység, provokatív divatbemutatók, együtt a nyers elevenség és érzelmi ráhatás, mindez brit honból eredeztetve. Ebből a párszavas leírásból már biztosan ráismernétek a brit dizájnerre, Lee Alexander McQueenre. 2001-ig erősítette a Givenchy-t, majd saját céget hozott létre.



McQueen májusban megnyíló Savage Beauty kiállítása az egyedi, irodalmi, gótikus témákat piedesztálra emelő stílusban született meg, s mérföldkövet jelentett, hiszen fél millióan voltak kíváncsiak rá - tette közzé a Vogue UK. 




A kiállítás száz sajátos darabja öt visszatérő témát ölel fel: Savage Mind, Romantic Gothic, Romantic Nationalism, Romantic Exoticism, Romantic Privitivism. A különböző témák elnevezései szinte magukért beszélnek. A letűnt korok jellegzetes formái, fetisizált jelképei, hagyományai tükröződnek a tematikus csoportokban, s ez adja meg a formák, közegek sajátos illatát.




Ha a képzőművészet más, hasonló témákat boncolgató vizeire eveznénk, lehorgonyozhatnánk Natalie Shau munkássága mellett. A művésznő szürreális-gótikus stílusa rendre a galériák falain köszön vissza, szívesen illusztrál könyv-és lemezborítókat, de a francia Vogue-ban is szerepelt már. 



Elmondása szerint az orosz irodalom nagyjai, Gogol és Dosztojevszkij voltak rá nagy hatással, valamint a mesék világa. A fotográfia és digitális fesztészet hibrid megoldásaiban gondolkozik, s művészete egyre szélesebb körben ismert.





Forrás: Vogue UK, Pumpkin-paradise.com
Képek: Google

1 megjegyzés:

  1. Kedves Ivett,

    Amennyiben érdekelne téged a Fashionfave csapatába való bekerülés, mint blogger, kérünk vedd fel velünk a kapcsolatat az info kukac fashionfave.com címen. Sajnos közvetlen címet nem találtunk hozzád a blogon.
    Várjuk a leveledet,
    Fashionfave

    VálaszTörlés