2011. augusztus 8., hétfő

Fabula-interjú Végh Zitával



"Valamennyi művészetnek kettős végcélja van: szórakoztasson és oktasson." ~ Winckelmann


Végh Zita grafikáit elnézve, igaza lehet a bölcs Winckelmannak. A szórakoztatás egyértelműen adott, az oktatás sem marad el. Akár tankönyvek kiegészítőjeként is szívesen fogadnám a munkáit, amit az iskolába lépő gyerekekkel végig nézetnék. 
Természet, tisztaság, szeretet és tisztelet, amit egyre nehezebben lehet a mindennapokban fellelni. Én mégis találtam ezekből, és most megosztom Veletek!


SUI: Szemtelenül fiatal, mégis elképesztően tehetséges vagy. Tanultad ezt, vagy teljesen magadtól jöttél rá mindenre, amit most láthatunk Tőled?


V.Z.: Mindig is szerettem rajzolni, általában, ha unatkoztam. Komolyabban 2009 végén kezdtem el ezzel foglalkozni. Hogy fejlődjek, interneten és könyvekben profi rajzosok alkotásait csodáltam és tanulmányoztam.

SUI: Munkáidból árad a nyugalom, a szeretet és a finomság. Hogyan éred ezt el, mesélnél nekünk a munkafolyamatról?

V.Z.: Fő témám mindig a kutyák, ha meglátok egy szép fotót amin látszik, hogy boldog és kiegyensúlyozott, az alkotásra késztet. Rajzolás közben pedig mindig zenét hallgatok, általában az aktuális kedvenceimet, ami enyhén szólva is vegyes. De, amire mindig figyelek, hogy üres hassal soha nem kezdek el semmit.


SUI: Az állatok iránti szereteted egyértelműen érződik is munkáidon. Otthonodban vannak kis kedvencek, akik inspirálóan hatnak rád?

V.Z.: Vannak kedvenceim, igen. Jelenleg egy kutyám és egy cicám van. Gyerekkorom óta mindig is voltak állatok a ház körül a kutyát kivéve, talán innen ered a kutya-mánia nálam.:)
SUI: Színesben legalább olyan látványosan tudsz dolgozni, mint fekete-fehérben. Melyik technika áll hozzád közelebb, és miért?

V.Z.: Mindkét technika közel áll hozzám, de ha választani kellene a kettő közül, akkor a fekete-fehér lenne az. Azért is, mert a grafit ceruzákból nagyobb a választék, és megkönnyíti az ember munkáját, ha rajzolás közben különféle puhaságú ceruzákkal dolgozhat. A színes ceruzákból sajnos elég gyér a választék.


SUI: A közönség előtt volt már alkalmad megmutatkozni?

V.Z.: Igen, a Kutya Szövetség című magazinban jelenik meg havonta egy kutyaportrém a fajtaismertetőnél, és interneten is megtekinthetőek persze a portfóliós oldalamon.



SUI: A nagyobb publikáció biztos jár némi teherrel. Szembesültél az alkotói válsággal, ha igen, mit tettél ellene?

V.Z.: Igen, sajnos ez nálam is előfordult már, ilyenkor inkább olvasok, vagy egy jót sétálok a friss levegőn. Semmiképpen sem erőltetem a rajzolást.

SUI: Nagy természet barát vagy, a rajzolás mellett mire jut még időd?

V.Z.: Imádom a filmeket nézni, és persze olvasni. Szép, kellemes napokon kirándulni szoktam, olyankor mindig csatlakozik a kutyám is. Ezeken kívül érdekel a hobbi fotózás, természetesen itt is a kedvenc témám jelenik meg, az állatok.


SUI: Mik a jövőbeli terveid?

V.Z.: Szeretnék még fejlődni, és minden vágyam, hogy olyan helyen dolgozzak, ahol a rajztudásom kamatoztathatom.

SUI: Ehhez kitartást és kreatív napokat kívánunk Neked, a varázsceruzáid pedig mindig legyenek kéz közelben, ha elkapna a rajzolás! Köszönjük a válaszaidat és őszintén gratulálunk eddigi sikereidhez, munkáidhoz, egyöntetűen lenyűgöztél bennünket.

V.Z.: Én köszönöm a lehetőséget és a jó kívánságokat! 

Zita munkáit DeviantArton megtalálhatjátok! Jó szórakozást kívánunk hozzájuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése