2011. augusztus 13., szombat

"Ha majd a bőség kosarából, mindenki egyaránt EHET..." - Dél - Korea 1.


Kis hazánkban az utóbbi években megnövekedett az egy főre jutó kínai éttermek, büfék, kifőzdék száma. Lassan, de biztosan halad a terjeszkedésben a japán konyha is, de vajon hol maradnak mögöttük a "Kis Tigrisek"? Ebben a sorozatban Dél - Koreát szemrevételezem, minden cikkben egy-egy jellegzetes étekről nyújtva ízelítőt.

Na, de milyen nyalánkságokkal találkozhatunk ha az élet egy koreai ételekkel megrakott asztalhoz sodorna:

Kimchi - ez az alap ( a rizs mellett, természetesen ). Legegyszerűbben 'koreai káposztasalátának' nevezhetnénk, de ez annál több. 80-100 fajtáját ismerik, és a fordítással ellentétben (azért írtam a fordítást, mert a káposzta a legjellemzőbb összetevője) készülhet retekből, zöldhagymából és uborkából is. A lényeg, hogy zöldség az alapja, e mellé persze még hozzácsapódnak az erőteljes koreai fűszerek is. Van persze olyan variáció, ahol különböző tengeri herkentyűket is (pl. tintahalat) kevernek bele, még pikánsabbá téve azt.  Nekem, személy szerint már volt szerencsém autentikus koreai kimchihez, és azt mondom, ha van rá lehetőségetek  mindenképp tegyetek vele egy próbát, megéri. A neten olvastam, hogy megkérdeztek egy koreai szakácsot, mi lenne, ha nem lenne kimchi? A válasza egész egyszerűen ez volt: a kimchi nélküli világ elképzelhetetlen. Összességében tehát mindenhez lehet enni (sőt, egy idő után azt érzed, mindenhez kell és akarod enni), az éttermekben szinte mindenhez jár és ha egyszer megkóstoljuk nem tudjuk elfelejteni.

Nem mellékesen megjegyezném, hogy Dél-Koreában, amikor fotót készítenek, pózoláskor (ami nálunk a Csííííz!) azt mondják, hogy Kimchíííííí! És azt hiszem ez már tényleg bizonyítja népszerűségét, hiszen valószínűleg nemcsak a hangsor, de a jelentés is mosolyt csal az emberek arcára. :)





És ha valakinek kedve támadt volna az elkészítéshez és meg tudja szerezni a hozzávalókat, íme egy remek videó :






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése