2011. augusztus 15., hétfő

"Ha majd a bőség kosarából, mindenki egyaránt EHET..." - Dél - Korea 2.


Folytatjuk barangolásainkat Dél - Koreában, ezúttal egy olyan ételt fogunk megkóstolni, amely egy esztétikai csoda! Emellett nagyon finom, egyszerűen elkészíthető, és a két, alapját képező hozzávalón kívül, gyakorlatilag bármit pakolhatsz bele. 



Kimbap - a kimchi mellett a leginkább ismert, népszerű koreai eledel. Fő alkotóelemei a főtt rizs, és a 'kim' (szárított tengeri hínárlapocskák). Ebbe a kim-be "csomagoljuk be" a rizst és a többi hozzávalót. A hozzávalók széles skálán mozognak. A kim és a rizs mellett általában "alapkellék" még a danmuji (daikon retekből készült savanyúság /valójában édeskés/), és az omlett. Aztán emellett még helyet kaphatnak zöldségek (répa, uborka), sajt, fűszeres tintahal, kimchi vagy tonhal. De itthon sokszor ettem olyat, ahol virslit tettek a zöldségek mellé, és úgy is fantasztikus volt.
Elkészítése nagyon egyszerű. Mielőtt elkezdjük, azért bizonyosodjunk meg róla, hogy rendelkezünk bambusz alátéttel is! Arra kell rátenni a kim lapocskát, amire szépen rá kell kanalazni egy adag rizst, majd eloszlatni rajta szépen, egyenletesen. (Fontos, hogy ne tegyünk bele túl sok rizst, mert a kim szétszakad!) Aztán a a felcsíkozott zöldségeket és hozzávalókat lehet sorban belepakolni, ízlés szerint. Majd az alátéttel elkezdhetjük óvatosan feltekerni az egészet. Miután feltekertük még nyomkodjuk meg jó erősen a "rudat", biztosítva a tapadást. Majd az így kapott kreálmányt szépen fel kell karikázni, és már készen is vagyunk Jó étvágyat!










Természetesen kreativitástól, kézügyességtől és türelemtől függően variálhatjuk a kimbap kinézetét és ízvilágát, szóval lehet próbálkozni! :)

Egy kis kedvcsináló:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése