2011. július 31., vasárnap

Fantasyban gazdag interjú Sarah Valsheimmal

"Egy művésznek is az a legnagyobb dicsérete, ha elmerülünk az alkotásában, és megfeledkezünk az alkotóról." ~ Friedrich Schiller
Szendrey Viktória (aka Sarah Valsheim) munkáit nézve, bátran kijelenthetem, vegyes érzelmekkel álltam neki az interjúnak. Valóban megfeledkeztem az alkotóról, minden egyes képe egy-egy történettel állt elém, a hangulatuk pedig magukkal ragadtak. Eljött azonban az a pillanat, amikor is a képek mögé akartam látni, ehhez pedig a legegyszerűbb módot választottam, megkerestem Sarát. Nézzük, mi fogadott az elvarázsolt világában!


SUI: A karaktereid nagyon egyediek, hogyan építed fel őket? Avagy, mi inspirál egy-egy rajzodnál?
S.V.: Rengeteg típusú, stílusú alkotót figyelek, a szürreálistól a stilizálton át a teljes realizmusig. Ugyanúgy vannak amerikai kedvenc alkotóim, mint japánok. Képeknél általában az összhatás és főleg a technika ad ötletet, zenében a hangulat (szintén mindenevő vagyok), filmekben a látvány és a karakterek. Éppen ezért is szoktam nézni horrort, thrillert, fantasyt és drámát is. De valójában a legfőbb inspirálóm a Párom. :) Rengeteg ötletet köszönhetek Neki, karaktereim nagy része az Ő történeteiből születtek meg.
SUI: Tanultál valahol rajzolni, vagy magad szórakoztatására jutottál el erre a szintre, amit most láthatunk?
S.V.: Kezdetben csak saját szórakoztatásra. Mindig is rajzolgattam, szóval némi tévelygés után áttértem művészeti szakra egyetemen, de sajnos félbe kellett hagynom a tanulmányaimat. Így inkább azt mondanám, hogy magamtól. 
SUI: Munkáidat több helyen is kiállították már, illetve versenyeken is nagyon szép eredményeket értél el velük. Ezekről mesélnél nekünk?
S.V.: Nem nagyon kerestem eddig ilyen lehetőségeket magamtól. Eleinte a kiállításokra a szervezők kerestek meg, ami nagyon jól esett, gondoltam, így többen megismernek majd és kaphatok hasznos visszajelzéseket. Később találkoztam versenykiírásokkal és némi biztatásra jelentkeztem is rájuk. Jó érzés, hogy ott lehetnek a munkáim és emberek láthatják őket, bár, sajnos nem mindig tudom, hogy a helyszínen milyen a fogadtatás. Utólag pedig elég vegyes véleményeket lehet hallani ...
SUI: Mennyivel másabb számítógépen alkotni, mint a rajzlapon?
S.V.: Megvannak mindegyiknek a maga előnyei és hátrányai. Gépen könnyebb a javítás, papíron természetesebb a kezelés. Leginkább azért döntöttem a gépi technika mellett, mert gazdaságosabb, és környezetkímélő is, mert nem fogy papír. Gyakorlást igényel maga az eszköz is, és ha az ember magától tanulja, akkor elég sokáig is eltarthat a szoftver ismeretének elsajátítása, (hogy ki tudd használni megfelelően a lehetőségeid) de szerintem eredményesebb is így, mint egy gyorstalpaló tanfolyam.

SUI: Alkotói válság. Művészek körében szitokszó is lehetne, téged ért már utol, ha igen, mit tettél ellene?
S.V.: Igen, sajnos gyakori, főleg, ha az embernek rossz a közérzete. Engem például nagyon befolyásol az időjárás. Egy esős nap néha demotiváló, bár a melankolikusabb képekre kifejezetten jó hatással tud lenni. Ilyenkor általában tartok egy-két nap szünetet, filmezünk barátokkal vagy kockulunk.
SUI: Tapasztalataid szerint, hazánkban mennyire van kereslet a fantasy iránt?
S.V.: Nem igazán tudom elképzelni, hogy valahol ne legyen. Mindenképpen van, viszont az újabb stílusokkal kicsit idegenkedőek az emberek. Például, a keleti hatású képeket kicsit nehezen fogadják.
SUI: Sok embernek a rajzolás a hobbi, ami energiával tölti fel nehezebb napokra. Egy festőnek mi lehet a hobbija, mivel töltöd el azt az időt, amit a nyugalomnak áldozol?
S.V.: Régebben rengeteg dolgot csináltam, (hangszerek, íjászat, harcművészetek, írás) de amióta komolyabban vettem a rajzolást, szinte minden hobbi kiszorult. Valójában, lazításként is rajzolok, csak más jellegű dolgokat. A filmnézést nem tekintem hobbinak, de kikapcsolásnak jó, ezen kívül még számítógépes játékokkal játszom, főleg hack'n'slash műfajban (Diablo 2).
SUI: Milyen terveid vannak az elkövetkezendő időkre, amiket mindenképpen szeretnél véghez vinni?
S.V.: Szeretnék a közeljövőben egy saját ArtBookot kiadni, de egyre tovább tolódik ez a terv.
Nagyobb és hosszútávú tervek... nos, szeretnék eljutni egy komolyabb szintre, és játékfejlesztőkkel dolgozni concept artistként, és mindenképpen a rajzolással foglalkozni a jövőben is.
SUI: Köszönjük válaszaid és kívánunk a továbbiakhoz is sikereket!
 S.V.: Én köszönöm az interjút. :)

 Sarah munkáit megtalálhatjátok FaceBookon és DeviantArton is. Kellemes nézelődést hozzájuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése