2011. július 29., péntek

Feminizmus vagy sovinizmus?

Kellee Maize, az amerikai rapperlány egy feminista számmal állt elő, amiben a híres soviniszta sorozat, a '60-as években játszódó Mad Men főcímdalára szövegel. A férfiuralom végéről, az ébredés kezdetéről szóló szám rebellis energiákkal lelkesíti nők sokaságát, hogy álljanak ki magukért és a jogaikért.




A számhoz készített klipet is a Mad Men stílusában forgatták, az élesen odavágó szövegekkel együtt vizuális fricskát dobva a sorozatban megjelenő férfitípusnak. A klip ministoryja a nők felemelkedését illusztrálja: a történet elején élettelen tekintetű háziasszonyok veszik körbe Kelleet -aki szőke hajával a sorozat Betty Draperére hasonlít- és a kezdetben férfiak uralta tárgyalóteremben a nők folyamatosan elkezdik leváltani a macsó döntéshozókat. A Mad Men főcímében is használt magasból zuhanó férfi képére Kellee egy másik metaforát rétegez: nála a férfiuralom végét jelzi ez az erőteljes vizuális eszköz.


Kellee Maize "Mad Men" from arjanwrites on Vimeo.


Aki nem ismeri a sorozatot, annak megjegyezném, hogy az '50-es-'60-as években New Yorkban játszódó cselekményben nagy hangsúlyt kap a férfiak uralta üzleti világ bemutatása annak minden sovinizmusával. Egy ilyen világban a nők maximum csak titkárnők lehetnek, de a leggyakoribb életcél a házasság és a gyerekszülés, mely után a nő otthon marad és jó háziasszonyként szolgálja az anyagi biztonságot biztosító férjét.


Mad Men Title Sequence from Caleb Woods on Vimeo.


A történelem során a női jogi mozgalmak megjelenésével kezdett el a helyzet a nők számára pozitív irányba változni, viszont sajnos sok területen még manapság sincs teljes egyenlőség nők és férfiak között.



A rapperhölgy nemcsak szavaival, de tettekkel is támogatja a nők jogait, ugyanis megalapította a nők vezette társadalmi összefogást segítő szervezetet, a Nakturnalt. Nemcsak a '60-as években, napjainkban is kellenek az ilyen erős személyiségek, aktivisták, művészek, mint Kellee, akik a nők egyenlőségéért, magabiztosságáért harcolnak! Ők a folyamatok elindítói, fenntartói, akik nem hagyják, hogy a világot igazságtalan erőviszonyok uralják.

forrás: the gloss

Ti támogatjátok a hölgy módszereit?

1 megjegyzés: