2011. július 24., vasárnap

Vasárnapi saláták

Új rovatunkban különleges, elsősorban biogasztronómiai fogások lesznek terítéken. Most négy ínyenc saláta receptjét tálaltuk. 


Délfrancia paradicsomsaláta

Hozzávalók: 80 dkg paradicsom, 3 dl tejföl (esetleg kefír), tárkonyecet, só, összevagdalt friss szárított tárkony, bazsalikom.

A paradicsom héját lehúzzuk, a húsát cikkekre vagy karikákra vágjuk, majd tálba rakjuk. A tejfölt (vagy kefírt) összekeverjük a fűszerekkel, pár csepp tárkonyecettel ízesítjük, és a paradicsomra öntjük. Legalább fél napra ajánlott jégbe hűteni tálalás előtt.

Mexikói krumplisaláta

Hozzávalók: 40 dkg burgonya, 1 doboz kukoricakonzerv, 1 csomó újhagyma, 10 dkg marinált paprika, só, ecet, cukor, 2-3 evőkanál olaj.

A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk, majd karikákra vágva ecetes-sós-cukros páclébe rakjuk, és abban hagyjuk kihűlni. Ezután leszűrjük, és hozzáadjuk a zöldjével együtt felszeletelt újhagymát, a leszűrt konzervkukoricát és a csíkokra vágott paprikát. Ha kell, egy kevés ecettel vagy cukorral még ízesíthetjük. Lehűtjük, tálalás előtt az olajat is belekeverjük.

Erdélyi pásztorsaláta

Hozzávalók: 1 nagy vagy 2 kicsi fej saláta, 10 dkg csípős juhtúró, 10 dkg füstölt szalonna, borecet.

A salátát leveleire szedjük, megmossuk, megszikkasztjuk, majd ujjnyi csíkokra vágjuk. Tálba téve jégbe hűtjük. Tálalás előtt egy kevés borecettel meglocsoljuk, a túrót rámorzsoljuk. A füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk, ropogósra sütjük, és a salátát a pörccel meghintve tálaljuk.

Tojásos fejes saláta

Hozzávalók: e nagy vagy két kicsi fej saláta, 4 kemény tojás, 1 kiskanál borecet, 5 kiskanál olaj, 1-1 kiskanál mustár és porcukor, só.

Két kemény tojást megtisztítunk, apróra vágjuk, és az ecettel, a mustárral, a cukorral, az olajjal és csipetnyi sóval összekeverjük, majd lehűtjük. A salátát leveleire szedjük, megmossuk, megszikkasztjuk és szintén lehűtjük. Közvetlen tálalás előtt öntjük le a tojásmártással, és a maradék két kemény tojást a tetejére reszeljük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése